Крум Зарков: Искането за тълкуване на Конституцията спрямо президента е необяснимо
Секция: ПОЛИТИКА
28 Януари 2020 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: Искането за тълкуване на Конституцията спрямо президента е необяснимо Дано това не е начин да се търси отслабване на авторитета на институцията президент

/КРОСС/ "Искането за тълкуване на Конституцията срямо президента е необяснимо. По същество зададените въпроси имат ясен отговор както в конституционния текст, така и в практиката на Конституционния съд. Съдът вече се е произнасял по въпроса за чл. 103 - отговорността на президента не може да бъде предмет на едно общо тълкователно решение, а се преценява случай по случай. Необясним е и начинът, по който беше направено цялото това действие". Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ "БСП за България", пред БНР. Според него хората са останали с впечатление, че се е задействала процедура по импийчмънт, което изобщо не било така. "Дано това не е начин да се търси отслабване на авторитета на институцията президент", каза още той.

По думите на Зарков дори и да има конкретна причина за това искане, процедурата е ясна - ако има обвинение срещу президента, то трябва да мине през Народното събрание, определен брой депутати да го поддържат, то да се потвърди и да отиде в Конституционния съд. Такава е процедурата, разписана в Конституцията и прокуратурата няма отношение по този въпрос.

"Към момента срещу президента на републиката няма абсолютно никакви елементи, които да сочат, че той е направил нещо нередно. Цялата конструкция на президентския имунитет и на процедурата по импийчмънт е направена така, че да бъде осигурена максимална независимост в изпълнението на правомощията на президента по Конституция", отбеляза Крум Зарков.

"Президентът остава верен на себе си и на посланията, които излъчваше още когато беше в предизборна кампания - че ще бъде честен с гражданите на България и ще поставя болезнени въпроси спокойно и аргументирано", заключи социалистът.