Глобалното затопляне застрашава производството на вино
Секция: Наука
28 Януари 2020 18:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Глобалното затопляне застрашава производството на вино Загубите могат да се намалят, като производителите се насочат към други сортове

/КРОСС/ Глобално затопляне средно с 4 градуса по Целзий, което не е изключено в рамките на века, ще застраши до 85 на сто от районите в света, в които се произвежда вино.

Загубите могат да се намалят, като производителите се насочат към други сортове грозде, препоръчват учени от международен екип, публикували изследването си в "Протоколи на Националната академия на науките" в САЩ. Според тях хората и техните решения имат ключова роля в изграждането на "селскостопанска система, устойчива на климатичните промени".

Учените са изследвали климатичната устойчивост на 11 разновидности на винени сортове грозде, които представляват около една трета от световните лозя и са разпространени във винарски страни като Франция, Австралия, Нова Зеландия и Чили. Преминаването към сортове, които са по-устойчиви на горещини, може да съкрати загубите от 56 на сто до 24 на сто при средно глобално затопляне с 2 градуса по Целзий и до 58 на сто от 85 на сто при затопляне с 4 градуса.

Те дават пример с френския регион Бургундия, където характерните сега различни видове пино ноар биха могли да се заменят с обичащите топлината сортове като мурведър и гренаш.
Водещи страни-производители като Италия, Испания и Австралия, в които и сега е топло, са изправени пред по-сериозни загуби, предупреждават специалистите.