Протест доведе до транспортни главоболия в Белгия
Секция: СВЯТ
28 Януари 2020 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест доведе до транспортни главоболия в Белгия Протестът мобилизира 10 000 души в Брюксел

/КРОСС/ Национален протест на служителите в обществения транспорт в Белгия създаде проблеми в движението в цялата страна. Протестиращите, организирани от социалистическия синдикат,  настояха за реформа на социалната система.

Макар организаторите изрично да заявиха, че не става дума за стачка, общественият транспорт бе намален в различна степен в различните градове. В Брюксел бе засегнато движението на метрото, трамваите и автобусите, влаковете се движеха по разписание. По обяд около 10 000 души се събраха на Гар дьо Миди с искане за засилена социална сигурност.

Говорителят на движението „Разгневени възрастни хора“ Мишел Юсман подчерта, че големите проблеми се появяват при заплащането на здравните услуги и особено при пенсионирането.

„Като става дума за пенсиите, нека кажем, че има хора, които живеят с по 600, 400 или 700 евро на месец. Ние смятаме, че ако няма чисти 1600 евро месечна пенсия за всички, просто за да прекарат достойно старините си, то това е непоносимо. И очевидно ще бъдем по улиците“.

Председателят на общата белгийска конфедерация на труда Робер Вертьоной се обърна към политическата класа на Белгия с думите:

„Искаме да кажем на политиците и на тези, които работят за формирането на правителство, че няма да приемем кабинета, който ще дойде на власт, допълнително на разруши  системата за социална сигурност. Трябва да престанем да я поставяме в трудно положение, а да я консолидираме и да ѝ дадем перспектива“.

Синдикалисти заявиха още, че предишното правителство е направило подарък на приятелите си предприемачи, като е  намалило вноските за социално осигуряване за фирмите, а това е довело до дупка в социалната система.