Социолози: Със СРС-та срещу президента се търси медиен ефект
Секция: ПОЛИТИКА
29 Януари 2020 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социолози: Със СРС-та срещу президента се търси медиен ефект Злоупотребата с такава информация спря да прави впечатление в обществото

/КРОСС/ Много отдавна не се бяха разпространявали СРС, но злоупотребата с такава информация спря да прави впечатление в обществото. Около това мнение се обединиха социолозите Юрий Асланов и Румяна Коларова. В студиото на бТВ те коментираха вчерашната изява на прокуратурата с разпространението на записи от разговори, включително и на президента.

Според Асланов въпросът с подслушването дори и на държавния глава, не е нещо, което е особено, тъй като обществото отдавна се съмнява, че всички се подслушват. Разпространяването на СРС-та с държавния глава обаче е вече нещо друго и то е на по-високо ниво.

Според Коларова моментът е напълно режисиран, тъй като и питането към Конституционния съд предхожда деня на отчета на президента, след това има въпрос от брифинга, на който следва логичен отговор и след това е разпространяването на СРС-та. Реално президентът влиза в ситуацията, която не е изгодна за него, призна Румяна Коларова.

Тя посочи, че от информация на юристи обвинения спрямо държавния глава може да повдига само Народното събрание, а според нея мнозинство за това няма да се събере. Друг е въпросът обаче за медийния ефект и резонанс, който би предизвикала тази процедура.

Асланов посочи обаче, че ефекта няма да е добър, тъй като от позицията на институцията с най-нисък рейтинг се напада институцията с най-висок рейтинг - "няма как да спечелиш", заяви Асланов.