Любомир Стефанов: Жестът на Гешев към Радев е дрънкане на пистолет в кобура
Секция: Коментари
29 Януари 2020 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомир Стефанов: Жестът на Гешев към Радев е дрънкане на пистолет в кобура

/КРОСС/ „Би било много жалко, ако мъже, оглавяващи едни от най-важните институции в България за обществения интерес, се занимават да водят политическа война помежду си.“ Това каза в предаването "Преди всички" Любомир Стефанов, политолог и университетски преподавател. 

„На мен не ми става ясно какво е това, защо сега и как така. По-скоро е политически жест, колкото и да не прилича на главния прокурор да прави такива, тъй като той би трябвало да бъде също като президента – надпартийна и аполитична фигура."

Стефанов оприличи „тези първи жестове“ на новия главен прокурор на „тропане по масата или по-скоро обикаляне на територията и дрънкане с пистолета в кобура – да видим, че има нов шериф в града, да обясним, че законът и правилата може би имат нов пазител и той сериозно възнамерява да изпълнява задълженията си.“

Има ли вероятност случващото се между прокуратурата и президентството да е опит за разсейване на вниманието?

„Това би било жалко и твърде евтин, бутафорен опит за отклоняване на общественото внимание. Всеки от нас, поради естеството на факта, че сме 21 век и имаме достъп до повече от един, десетки комуникационни канали, информационни – виждаме реалната картина в страната и такива официозни политически димки като че ли оставят единствено горчив вкус в устата. Опит за замазване на положението и хвърляне на прах в очите“, коментира Любомир Стефанов.

„Това, което разбирам аз и всеки здравомислещ българин, е – пределно ясно е какво е измяна и какво е акт в нарушение на Конституцията“, допълни политологът, според когото питането на главния прокурор, отправено към Конституционния съд, е „безпочвено и излишно“.

 

Стефанов посочи, че има „съмнения за нагласена работа“, а „информацията като че ли излиза отзад напред“.

"И оттук нататък всякакви отклонения във въпроса има ли импийчмънт или няма, според мен са вече прегряване на нещата и минаване на абсолютно друго ниво", изтъкна Любомир Стефанов.

Той коментира и тезата, че действията на главния прокурор Иван Гешев по-скоро ще увеличат популярността на президента Румен Радев и подкрепата за него.

Следващите президентски избори са на доволно далечно отстояние от настоящия момент. Силно се съмнявам главният прокурор да не си дава сметка каква услуга прави на президента – онази българска приказка за изписването на вежди и изваждането на очи. Не смятам, че целта му е тази. Може би има някоя, която на нас ни остава неясна."