Русия е 11-а в света по БВП и 120-а по устойчивост на финансовата система
Секция: ИКОНОМИКА
29 Януари 2020 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия е 11-а в света по БВП и 120-а по устойчивост на финансовата система

/КРОСС/ Финансовият пазар в Русия е изложен на големи рискове, а развитието му не съответства на мащабите на икономиката. Това се посочва в доклад на Сметната палата на Руската федерация.

Авторите на отчета анализират развитието руския финансов пазар от 2016 до 2018 г. и оценяват перспективите пред него в периода 2019-2021 г. В документа се отбелязва, че въпреки изкачването си от 45-о до 43-то  място в световната класация по конкурентоспособност, Русия не е подобрила позициите си по развитие на финансовия пазар. През октомври миналата година страната е заемала 95-о място. 

По показателя "устойчивост на финансовата система" страната е 120-а в света.

„Това говори за значителни рискове, присъщи на руския финансов пазар по оценка на международните експерти“, пише в отчета на Сметната палата. 

Русия е 11-а в света по номинален БВП и 6-а по БВП по паритет на покупателната способност. Ниските позиции на страната по показателите за развитие на финансовия пазар говорят за неговата несъпоставимост с мащабите на икономиката и потребностите ѝ от финансови ресурси, преди всичко от инвестиции, се посочва в отчета.