Желаещите зелена карта в САЩ не трябва да са в тежест на обществото
Секция: ИКОНОМИКА
29 Януари 2020 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Желаещите зелена карта в САЩ не трябва да са в тежест на обществото

/КРОСС/ Върховният съд на САЩ даде зелена светлина на администрацията на Доналд Тръмп да приложи нови правила, които застрашават правото на постоянно жителство в САЩ, известно още като "зелена карта".

Два са пътищата за "зелени карти" - първият е с лотария. В нея преди около 20 г. участват 750 млн. души, като броят им вече е паднал до 75 млн. 1 млн. от тях получават "зелена карта" годишно. Другият начин - за миналата година 544 хил. човека, работещи в САЩ, са кандидатствали, коментира проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в правна кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Какво ще се промени в пресяването на кандидатите в САЩ?

И за двете "зелени карти" върховният съд на САЩ с мнозинство 5 на 4 гласа даде път на новите правила за получаване, като първият критерий е да не си в тежест на обществото. Това се определя в зависимост от възрастта, от финансовите възможности и образованието.

"Съдебната практика на САЩ по този въпрос беше противоречива. Наложи се произнасянето на Върховния съд и сега навсякъде се прилагат новите правила с изключение на щата Илинойс, което важи за тези, които кандидатстват пред федералните власти там", уточни Тодоров.

Няма как да има конкретни критерии за тежестта, каза гостът, допълвайки, че всичко е строго индивидуално.

"Въпросът е съчетанието между отделните умения да показва, че ти имаш качествата за зелена карта".

Професор Тодоров разкри, че фиктивните бракове все още е разпространена масово практика.

"В България всяка година година средно за "зелена карта" кандидатстват около 100 хил. души. Средно годишно 1500 от тях получават такава".

"Проблемът в новото законодателство по отношение на самата лотария е от тази година с 41% да се намали броят на допускани хора и в следващи 9 години да бъде 50%", отбеляза гостът.

"В България в чисто икономически аспект тези правила са добри, защото затрудняват изтичането на специалисти от страната".