Протестиращи блокираха Орлов мост
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Януари 2020 15:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестиращи блокираха Орлов мост

/КРОСС/ Простестиращите хотелиери и ресторантьори блокираха "Орлов мост", като преди това шествието затрудни движението при Софийския университет. Те искат оставка на правителството и отмяна на спорната наредба, която регламентира изисквания за касовите апарати и отчитането на печалбите. Недоволни са и от икономическата и данъчната политика на държавата.

Движението е спряно в двете посоки, в района има задръстване. Полицаи отбиват колите по "Цариградско шосе" още при алея "Яворов" и при СУ, но по бул. "Евлоги Георгиев" в двете посоки задръстването е огромно, тъй като транспортните средства няма накъде да отбият.

Първоначално демонстрантите бяха пред парламента, където спряха движението по бул. "Цар Освободител", въпреки постигнатото снощи споразумение с Министерството на финансите. Стигна се до сблъсък с полицията.

Протестите са срещу спорната Наредба № Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, който да бъде свързан с Националната агенция за приходите.

Бунтът на хотелиерите беше подкрепен от "Възраждане", но от Българската асоциация на заведенията заявиха в съобщение до медиите, че категорично се разграничават от политическите искания на партия "Възраждане", изразени по време на протеста на малкия и среден бизнес пред Народното събрание.

Представители на тази или която и да било партия не са канени на протеста, не са участвали в организацията му и смятаме, че нямат място там. За пореден път заявяваме, че ние не сме ангажирани политически и нямаме политически искания! За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес! Ние не търсим конфронтация, а решаване на възникналите проблеми и няма да позволим да бъдем употребени от каквито и да било политически интереси", се казва още в изявлението.

От полицията припомниха, че протестът е разрешен до 17 часа.