Доминик Тийм отстрани Рафаел Нада
Секция: СПОРТ
29 Януари 2020 15:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доминик Тийм отстрани Рафаел Нада

/КРОСС/ Петият поставен Доминик Тийм за първи път в кариерата си стигна до полуфинал на Откритото първенство на Австралия по тенис, като отстрани световния номер едно и финалист от миналата годита Рафаел Надал.

Австриецът се наложи със 7:6(3), 7:6(4), 4:6, 7:6(6) над испанския левичар след повече от четири часа игра на „Род Лейвър Арина“.

В първата част Рафа проби на нула за 5:3 и след това сервираше за спечелване на частта. Той стигна до сетбол, но не успя да го реализира и Тийм направи рибрейк при втората си възможност с печеливш ретур. След това се стигна до тайбрек. В него австриецът поведе с 6:3 точки и реализира първия си сетбол с форхенд уинър.

Надал реагира незабавно и проби на нула за 3:2, но този път успя да затвърди. Тийм обаче преодоля миникризата и изравни при 4:4. След това Доминатора стигна до сетбол в 12-ия гейм, но Рафа го отрази със сервис по диагонала, последван от форхенд по правата. Така двамата гладиатори започнаха втория си тайбрек в мача. В него Тийм поведе с 4:0, но Надал успя да изравни – 4:4. След тов 26-годишният австриец стигна една къса топка и се добра до два сетбола при 6:4. С помощта на мрежата Тийм получи лесна топка и поведе с 2-0 части.

В третия сет всеки печелеше подаването си в първите девет гейма. В десетия испанският левичар стигна до два сетбола и реализира втория след топка в мрежата от ракетата на съперника.

Тийм имаше сериозни проблеми и в началото на следващата част, когато трябваше да отрази три точки за пробив преди да изравни за 1:1. В следващия гейм обаче той успя да пробие Рафа и да поведе. При 5:4 австриецът сервиряше за победата, но напрежението го скова и се стигна до 15:40 и след топка в аут пробивът беше факт. В последвалия трети тайбрек размяната на половините дойде при 4:2 за Доминик. При 6:4 той имаше вече два мачбола. Пропиля първия при свой сервис с топка в мрежата, при втория Надал изпълни отличен сервис.При третата възможност обаче Тийм ликуваше след като форхендът на левичаря спря в мрежата.

Доминик записа 65 печеливши удари (14 аса) срещу 49 непредизмикани грешки (4 двойни). Надал постигна 49 уинъра (11 аса) и 33 грешки (3 двойни).

За място на финала Тийм ще спори в петък с Александер Зверев от Германия. В другия полуфинал утре се срещат защитаващият титлата си Новак Джокович и Роджър Федерер.