Батак пред бунт заради склад с 12 000 тона парцали
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Януари 2020 15:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Батак пред бунт заради склад с 12 000 тона парцали

/КРОСС/ В Батак назрява напрежение сред местните хора заради складирани останки от дрехи в сградата на бивш военен завод.

В сигнално писмо до кмета на общината, шефа на ОбС и до Районна прокуратура в Пещера бивш служител на Министерство на отбраната пише, че на 29 октомври м.г. пазарджишката РИОСВ е издала разрешение в склад на някогашния завод“ Енергометал“ фирмата „Индъстри ресайклинг груп“ от Казанлък да депонира 12 000 тона парцали. Според екоинспекцията отпадъците били неопасни.

Според Боян Власев, който е бивш служител и на МВР и инженер по образование, автор на сигнала, в помещението са складирани 250-300 тона синтетични тъкани и пластмасови отпадъци.

Те са оставени в бившето хале на завода, без надзор и разпилени по брега на Стара река. Площадката се намирала, според Власев, на 100 метра от градските къщи и на 150 м от дома за стари и безпомощни хора. По-нататък в своето сигнално писмо инж. Власев се тревожи, че ако се самозапалят въпросните парцали, целият град Батак ще бъде обгазен, ще пострадат и жителите на с. Нова махала.

От местната кметска администрация уточниха, че не са били уведомени за намеренията на фирмата от Казанлък, която е наела бившите помещения на завода. Кметът Петър Паунов е писал до екоинспекцията в Пазарджик, откъдето му отговорили, че „ Индъстри ресайклинг груп“ ще депонира неопасни отпадъци и отговаряла на всички законови изисквания, за да извършва тази дейност.

Ако дрехите не бъдат унищожени, те ще започнат с времето да се разлагат и изгниват, в резултат на атмосферните условия, което неминуемо ще снабди града със смрад, която ще се усеща още преди да се влезе в него. В разрешителното на новия наемател влиза и съхранението на 3000 тона пластмасови и други подлежащи на преработка отпадъци.

По случая са сезирани ДАНС, прокуратурата и полицията. В момента тече разследване и се чака решение на ВАС, относно това има ли право частна фирма да депонира отпадъци в град, който, според изследвания, е с най-чистия въздух на Балканите.