Пловдив ще бъде предложен за център на растеж и двигател за развитие на Южен централен район
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Януари 2020 07:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдив ще бъде предложен за център на растеж и двигател за развитие на Южен централен район

/КРОСС/ Пловдив ще бъде предложен за център на растеж и двигател за развитие на Южен централен район в новия програмен период 2021-2027 г. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова по време на регионално заседание на Националното сдружение на общините в Република България в гр. Пловдив с кметове и председатели на общински съвети на общините от района.

Tя информира, че са извадени три основни приоритета за икономическото развитие на територията - засилване на конкурентните позиции на района чрез инвестиции във факторите на растежа, подобряване на социалната и екологична среда и устойчивостта спрямо рискове от бедствия и климатични заплахи и по-балансирано териториално развитие и намаляване на вътрешнорегионалните неравенства. Бе отчетно, че основните проблеми на района са липсата на добри транспортни връзки в южните и периферни части на района, което води до вътрешнорегионални различия. Сериозен е и проблемът с обезлюдяването на най-южните области. „За да повишим икономическото развитие, подобрим демографското състояние и изградим по-добра свързаност, даваме възможност в новия програмен период общините да реализират съвместни партньорски проекти", отбеляза заместник-регионалният министър.

Николова подчерта, че за да се подобри стандартът на живот на хората със средства от ЕС се насърчава обхват на мерки върху по-големи територии/функционални зони. Фокусът на инвестиции от европейските фондове след 2020 г. ще е върху оформяне на комплексни решения и проекти, обхващащи по-голяма част от населението и имащи по-голяма добавена стойност, което е свързано с извеждане на икономическите потенциали за развитие. „С новата регионална политика по-големите общини ще могат да си сътрудничат с по-малките и да се осъществяват съвместни проекти", коментира още тя.

Зам.-министърът каза още, че Южен централен район обхваща около 20% от територията на страната, 14 % от населението и 21% от общините в страната. „Районът търпи най-голям възходящ тренд от гледна точка на повишаване на БВП, но той е неравномерен и съсредоточен основно около трите основни центъра, разположени по протежение на големите транспортни коридори, които съществуват в северните части на района - Пазарджик, Пловдив и Хасково. Затова трябва да намерим начин за насочване на инвестиции към южните и по-периферни части от него, което предпоставя не само по-добра транспортна свързаност с тях, но и осъществяване на икономически мерки, които да доведат до намаляване на миграционните процеси.

Деница Николова посочи още, че е голям потенциалът на района за развитие на туризма. 45% територията му е включена в националната екологична мрежа. От една страна това е трудност за някои видове инвестиции заради строгите регламенти, които съблюдаваме за опазване на околната среда, но от друга страна това предпоставя и мерки за развитие на туризма и опазване па природното богатство, които могат да допринесат за по-високо ниво на икономическо развитие. Заместник-регионалният министър посочи Пловдив и като пример за успешно реализиране на индустриално-икономическа зона от икономически оператор. Това е важен опит и моделът ще търпи своето развитие в бъдещия програмен период.