Байк и рън за Чепън 2020 (25 април) отвори регистрация с кауза и нови дистанции
Секция: СПОРТ
30 Януари 2020 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Байк и рън за Чепън 2020 (25 април) отвори регистрация с кауза и нови дистанции

/КРОСС/ От пожар към посрещане на пролетта с амбиция и настроение. Това е предизвикателството пред  организаторите на ежегодния първи голям старт за сезона за отдадените на планинското бягане и маунтийн байк обществото. На 25 април 2020 г. на старта на „Байк и рън за Чепън“  ще застанем не само с мисъл за победа, но и с желанието да участваме в еднo хубаво дело. 9-тото издание на едно от най-обичаните състезания сред природата край Драгоман ще предизвика състезателите с добавени две нови дистанции, живописно трасе за бегачите и обърната посока на бягане. Както винаги, подготвен е отличен стартов пакет и награди. Регистрацията за събитието  вече е отворена на chepan.stenata.com, а условията за ранни записвания остават до края на февруари.

Организаторите – магазини „Стената“,  Община Драгоман и СДП „Балкани“ се обединиха зад каузата да подпомогнат възстановяването на туристическата инфраструктура на Драгоманското блато, едно от 11-те световно значими орнитологично важни места в България, което на 22 януари претърпя унищожителен пожар. В краткосрочен план целта е да бъдат събрани 3000 лв за стартиране на най-неотложни дейности в рамките на по-голямата кампания на Сдружение за дива природа Балкани, за възстановяване щетите от пожара.  Всяка регистрация и дарение са от значение.

 „5 лв от всяка стартова такса, ще отиде за възстановяване на металния мост, отвеждащ към вишката, която децата и всички любители на птичето богатство така добре познават. Времето за говорене мина“, заявява Любомир Попйорданов, визионер, и идеолог на състезанието.  „Трябва да направим нещо за природата в България, за природата на Чепън планина и Драгоманското блато, които така гостоприемно ни посрещат, година след година“, допълни той.

Повече за каузата: https://chepan.stenata.com/info/

„Байк и рън за Чепън“ вдигат летвата,като заявяват стремеж за пълно минимизиране на пластмасовия отпечатък. Стъпки в това отношение бяха направени още през 2018 г. , когато регистрираните близо 600 участника с радост приветстваха отказа от пластмасови шишета и наливането на вода в собствени съдове. Тази година на дневен ред е работа по маркировката:   спиране на маркировъчната PVC лента и пълната й замяна с маркировъчни колчета и биоразградим спрей.  Отново в тази посока са и усилията да се предлагат повече подсилки и храни с произход от България, както и възможността за транспорт с влак.

А ето и какви са новостите в  състезанието  през 2020 г.:

·        Стартът и финалът са на едно и също място – центъра на Драгоман, пред сградата на Община Драгоман, както за бегачи, така и за колоездачи. С тази промяна дължините на обичайните трасета 21/42 км се увеличават с два километра.

·        Дистанциите за бягане: добавени са две изцяло нови дистанции - 12 км до върха и обратно и 30 км Чепън Скай по ново и изключително живописно трасе.

·        Посоката за бягане: само при бегачите се обръща посоката  при обичайните дистанции 23 и 44 км. Трасето е същото както на предишните издания, но бягането е различно. Освен това разминаването между бегачи и колоездачи ще е значително по-лесно и безопасно

Посоката и трасетата при направлението за колоездачи, остават непроменени, както до момента. Дистанциите, след промяна на стартовата позиция,  са 23 км (+/-660 м)  и 44 км (+/-1200 м), а категориите  - XCM мъже,  XCM жени и Хоби.

И тази година вело състезанието Байк и Рън за Чепън е част от Български колоездачни серии. В XCM „Рейс Серии“ могат да взимат участие всички желаещи, които са регистрирани към Българска Колоездачна Лига и искат да участват в годишната ранк листа.