ПП МИР: Ако СЕТА се приеме, правителството на Борисов пада!
Секция: ПОЛИТИКА
30 Януари 2020 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП МИР: Ако СЕТА се приеме, правителството на Борисов пада!

/КРОСС/ Отново се надига желанието на правителството да ратифицира поредния загробващ страната договор - СЕТА (Comprehensive Economic and Trade Agreement - СЕТА), след като само с 5 гласа ЗА повече, управляващите от ГЕРБ и ДПС успяха да „пробутат" днес спорното споразумение на първо четене в Народното събрание.
През последните няколко години някои от държавите членки на ЕС подписаха това споразумение, а други като Германия бавят и все още бавят това подписване.
Заместник председателят на ПП МИР Владислав Милев призовава управляващата коалиция да даде право на обществено обсъждане и да даде възможност на експерти да коментират и да запознаят обществото с този ( а и с други подобни) договор.
Според Милев, който е икономист по образование „Наличието на възможност инвеститор от Канада да има над законови права, които СЕТА разрешава, е нарушение не само на моралните ценности, но поставя в риск икономиката на страната ни".
„Защо гражданите на България нямат право на мнение за СЕТА и защо се отказва дебат по темата с ратифицирането на с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки, по-известно като СЕТА? питат от ПП МИР и настояват ратифицирането да бъде отложено.
„Статистиката сочи, че износът към Канада ни е под 0,5 %, а пътуващите от и до Канада наши сънародиници не надвишава 10 000 пътника годишно. Тоест къде е икономическата изгода на държавата ни да сключва този договор, който ще даде повече права на нашите преговарящи „партньори" отколкото получаваме ние?" питат от ПП МИР и поискаха от противниците на СЕТА в Народното събрание БСП, ВМРО, Воля и независимите депутати да заемат работните си места и да блокират приемането на споразумението на второ четене.
„България не е развита пазарна икономика и ние инвестиции в Канада няма да правим, нямаме възможност да участваме на търгове в Канада, но този документ дава право на Канада да го прави" подчерта Милев и поясни, че основен износ на Канада и САЩ са ГМО продуктите в селското стопанство.
„Ако тези продукти с по-ниска себестойност наводнят пазара ни, нашите родни производители просто да фалират?!" категоричен е още зам.-председателя на ПП МИР.
От партията са сигурни, че това споразумение ще обслужва не само големите корпорации, но и големите икономики, „а за жалост управлението през последните години не ни направи част на нито едното нито другото".
От ПП МИР настояват за гласност по темата и са сигурни, че приетото на първо четене от ГЕРБ и ДПС споразумение за пореден път ще изкара хората на улицата, а поводите за протести в България вече станаха твърде много и правителството на Борисов трябва да подаде незабавно оставка заради натрупалите се грешни решения в управлението на страната.