Бизнес климатът се подобрява през януари
Секция: ИКОНОМИКА
30 Януари 2020 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнес климатът се подобрява през януари

/КРОСС/ През януари общият показател на бизнес климата се повишава с 1.4 пункта в сравнение с декември, което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в промишлеността, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 5 пункта в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца са също благоприятни.
През януари съставният показател "бизнес климат в строителството" намалява с един пункт, което се дължи на по-неблагоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Бизнес климатът в търговията на дребно се понижава с 1.9 пункта в резултат на по-резервираните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията. Прогнозите им за развитието на бизнес състоянието през следващите шест месеца се запазват, като и очакванията им за поръчките към доставчиците от вътрешния пазар през следващите три месеца са благоприятни.

Бизнес климатът в сектора на услугите запазва нивото си от декември 2019 г. Оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията се изместват към по-умерените мнения. Същевременно и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца са по-неблагоприятни.