Министър Кирилов подписа споразумение с 3 синдиката към ведомството
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Януари 2020 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кирилов подписа споразумение с 3 синдиката към ведомството

/КРОСС/ Министърът на правосъдието Данаил Кирилов подписа днес общо споразумение с трите синдиката към Министерството на правосъдието. Под документа положиха подписи председателите на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ Ивайло Григоров, на Сдружение „Синдикат Охрана" Петко Чалъков и на Синдикат на пенитенциарните служители Иван Иванов. Това е първият подобен общ документ, който урежда формите за сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикалните организации, начините за взаимодействие, както и условията за осъществяване на социална дейност.
Споразумението урежда сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдикатите при осъществяване на социалния диалог в Министерство на правосъдието, като целта е гарантиране и защита на социално- икономическите и професионални права и интереси на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и в Главна дирекция „Охрана"(ГДО). Регламентират се начините на взаимодействие за постигане на общи цели към подобряване на условията на труд на служителите и предотвратяване на конфликти чрез спазване на действащото законодателство
„Споразумението е със срок 3 години, което дава стабилност на взаимоотношенията. Отстояването на правата на работещите в двете главни дирекции ще продължи в дух на взаимодействие и кооперативност", заяви при подписването министър Кирилов. Той припомни, че със съдействието на премиера Бойко Борисов Министерството на правосъдието ще може да увеличи тази година с 200 нови щатни бройки съставите на ГДИН и ГДО, каквото бе едно от исканията на синдикалните организации.
Ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов изтъкна, че постигнатото днес общо споразумение е правилният подход към синдикатите. От своя страна представителите на организациите благодариха и дадоха заявка за общи действия и търсене на взаимен диалог с министерството при решаване на проблеми.
Синдикатите към Министерството на правосъдието защитават интересите на своите членове в двете главни дирекции - ГДИН и ГДО. В тях членуват близо 3000 служители.
На церемонията по подписването днес присъстваха още професионалните ръководства на двете дирекции и представители на управителните съвети на трите синдиката.