Пикаещото момченце се премени като Джон Бул в чест на Брекзит
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Януари 2020 08:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пикаещото момченце се премени като Джон Бул в чест на Брекзит

/КРОСС/ Пикаещото момченце, или Манекен Пис, беше облечено днес като Джон Бул, измислен персонаж - символ на Великобритания. Това се случва за втори път в историята. За пръв път Манекен Пис влезе в дрехите на Джон Бул на 24 април 1972 г., когато Великобритания се присъедини към Европейската общност.

Сега, 48 години по-късно, Брюксел и нейният символ отдават почит на напускащия Съюза остров. Брекзит трябва да стане факт на 31 януари 2019 г. след почти три години на сложни преговори и съмнения относно целесъобразността му.

Манекен Пис е най-известният символ на белгийската столица. Миниатюрната фигурка се намира недалеч от площад Гран Плас. Днешния си вид статуята придобива през 1619 г. Тя многократно е крадена, включително по време на Наполеоновите войни /1803-1815 г./.

През последните години Манекен Пис често сменя своите костюми. Това се прави, за да се почетат важни дати и събития. В центъра на Брюксел пикаещото момченце има свой собствен музей, в който са изложени негови "костюми" по всякакви поводи. На видно място е разположено и момченцето в българска носия.