Теменужка Петкова: Енергетиката ни има нужда от въглищните централи
Секция: ИКОНОМИКА
31 Януари 2020 12:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Теменужка Петкова: Енергетиката ни има нужда от въглищните централи

/КРОСС/ Преходът към нисковъглеродна икономика трябва да бъде справедлив, плавен, съобразен със спецификите на една държава и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната сигурност на държавите в ЕС". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в парламента.

Министър Петкова взе участие в инициираното от БСП разискване по политиката на ръководеното от нея ведомство по отношение на въглищните топлоелектрически централи в България. Според нея страната ни има категорична позиция по темата, заявявана многократно пред Европейския съюз.
„В нашия интегриран план „Климат - енергетика" ние много ясно сме заявили, че без въглищните централи българската електроенергийна система не би могла да функционира нормално. До 2030 г., докато е срокът на този интегриран план, ние ясно сме заявили, че ще продължим да разчитаме на въглищните централи като основна базова мощност", обясни Теменужка Петкова пред депутатите.

Според нея първият и най-важен аргумент за това е енергийната ни сигурност. Заради важното място на въглищните централи в енергийната ни система, те се разглеждат като онези мощности, които балансират системата. ТЕЦ „Марица-изток 2" пък е единствената централа в страната, която има връзка и с трите нива на напрежение в страната. При евентуална авария, това е централата, която може да гарантира бързото възстановяване на нормалната работа.

Според данните въглищните централи дават около 40% от енергията на страната ни, а през зимата - около 60%. Министър Петкова увери, че Българското правителство стои твърдо зад тези мощности, а всички, заети в сектора, трябва да бъдат спокойни за своите работни места.

Днес парламентът гласува решение, което задължава Министерство на енергетиката да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на ТЕЦ „Марица-изток 2", включително и чрез увеличаване на капитала на дружеството чрез БЕХ, с цел гарантира на енергийната сигурност.

Освен това депутатите задължиха Министерски съвет да не допускат в дългосрочен пан прекратяване на функционирането или ограничаване на производствения капацитет на въглищните централи. Изпълнителната власт трябва да предприеме действия и към присъединяване на страната ни към платформата „Въглищни региони в преход", но без поемане на ангажименти за закриване на въглищни централи.