Позиция на почетния консул на Русия в Пловдив по повод оскверняването на паметника Альоша
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Януари 2020 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Позиция на почетния консул на Русия в Пловдив по повод оскверняването на паметника Альоша

/КРОСС/ Паметникът „Альоша" се извисява над Пловдив като символ на борбата и победата над фашизма. Символ, който трябва да ни обединява и да напомня на поколенията за саможертвата на загиналите. За съжаление сме свидетели на поредния грозен акт срещу паметника "Альоша", срещу историята, която не може и не трябва да се зачерква. Паметникът на войника от камък, стоящ на хълма и пазещ спомена за всички безименни руски герои, загинали в Европа отново осъмна осквернен. Тези антихуманни действие имат една цел - да ни напомнят, че злото е живо, че омразата съществува не заради причините, а просто заради самата себе си.
2020 е годината, в която честваме 75-годишнината от победата над фашизма. Нашият "Альоша" трябва и ще бъде защитен от екстремистките актове на крайната русофобия.

Проявите на вандалщина, които остават безнаказани не са добър атестат за нашето общество. Поредното посегателство спрямо паметника, който е част от културно-историческото наследство на града ни, е неприемливо, а оскверняването му е престъпление, позор и срам за обществото, посегателство срещу човешките принципи и добродетели, както и срещу най-ценните достойнства на българския дух. Животът ни няма да стане по-смислен и по-добър с поругаването на паметници, символизиращи победата на антифашистката кауза. Символът на победата над фашизма и края на Втората световна война е нашият израз на памет, почит и преклонение пред историческата правда.
Почита към паметта на загиналите и жертвите на Втората световна война и извоювали победата над нацистка Германия е акт на признателност. Осъждаме всички форми на ксенофобия, екстремизъм и насилие. Нека не поставяме нови разделителни линии !

Георги Гергов
Почетен консул на Руската федерация
в град Пловдив