Тео Ушев води мастър клас в Брюксел
Секция: КУЛТУРА
01 Февруари 2020 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тео Ушев води мастър клас в Брюксел

/КРОСС/ Теодор Ушев ще бъде сред „световно признатите професионалисти в сферата на анимацията", които ще проведат свои мастър класове в Брюксел. Повод за това ще даде един от известните международни фестивали за рисувано кино - Anima, който тази година ще се проведе от 21 февруари до 1 март.Българският режисьор, чиято постоянна адресна регистрация е в Канада, ще се присъедини към програмата Futuranima, която проследява какво е бъдещето на анимацията. Неговата лекция ще се състои на 25 февруари, и ще бъде фокусирана върху студентите. Пропуските за събитието се котират на цени от 30 евро. Само учащите под 26-годишна възраст ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 5 евро.

Любопитен факт е, че Ушев няма да преподава режисура, а сценарно майсторство на своя мастър клас.

Теодор Ушев винаги ни изумява с изключителните истории на своите къси филми и със уникалния си стил. В този майсторски клас той ще обясни откъде идва неговото вдъхновение и как го превръща първо в история, а след това и във филм.

Номиниран за „Оскар" с предишния си филм „Сляпа Вайша", той отново се завръща с „Физиката на тъгата", за който също ще говори", гласи описанието на лектора в сайта на фестивала.

Междувременно неговата „Физика на тъгата" продължава да жъне успехи по света. Само преди дни филмът му спечели наградата на публиката на феста за късометражно кино Minimalen в Норвегия. „Рядко се случва моите филми да печелят вота на аудиторията", коментира и самият Ушев.

Припомняме, че именно „Физика на тъгата", която отново е създадена по творчеството на Георги Господинов, влезе в шортлистата на оскарите в категорията късометражна анимация. За съжаление, Теодор Ушев не успя да повтори успеха си от 2017 г., когато получи номинация със „Сляпата Вайша".

У нас вече имахме възможността да видим „Физика на тъгата". Филмът направи премиерата си в София по време на фестивала Киномания, като бе излъчван паралелно с английско и френско озвучаване. На филмовия форум присъства и самият Ушев, като получи награда за цялостен принос към българската култура и грамота за принос за популяризиране, опазване и развитие на културата в София.