ЧЕЗ със „Златно сърце“ за подкрепата си към професионалното образование в България
Секция: ИКОНОМИКА
02 Февруари 2020 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ със „Златно сърце“ за подкрепата си към професионалното образование в България

/КРОСС/ ЧЕЗ България получи първата награда за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце" на клуб и списание Business Lady за подкрепата, която предоставя за развитие на професионалното образование в България.

„Осигуряването на качествено образование е от ключово значение за такъв стратегически сектор за всяка една държава какъвто е енергетиката. Затова ЧЕЗ превърна професионалното образование в основен елемент на своята политика за корпоративна социална отговорност. Нашата цел като работодател е да осигурим подходяща среда и да дадем възможности за професионално и личностно развитие на специалистите, за да ги задържим в българската енергетика", каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.
ЧЕЗ развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Част от тази политика е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ", който стартира през 2012 г. и бе насочен към ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България.

През 2018 г. дружеството разшири обхвата на конкурса, като включи в него и студенти от електротехнически специалности, а от началото на учебната 2019/2020 г. връчи и първата социална стипендия за сираци или полусираци в сътрудничество с фондация „Сирак". Досега 57 ученици и студенти са получили стипендии от ЧЕЗ, а 17 от тях са започнали професионалния си път от компаниите на ЧЕЗ в България.
ЧЕЗ е една от първите компании, които се включиха в проекта ДОМИНО за насърчаване на дуалното обучение по електротехника в България. През 2019 г. „ЧЕЗ Разпределение България" получи отличие за най-добри социални придобивки за учениците в дуална форма на обучение в рамките на проекта ДОМИНО. В момента компанията работи с ученици в дуална форма на обучение в три гимназии - в София, Плевен и Перник.
През 2017 г. компанията създаде модерен технически учебен център, в който обучения преминаха 5885 служители на компанията, учащи се и външни лица. Центърът притежава полигон с реална електроразпределителна мрежа и напълно оборудвани учебни зали. Освен това ЧЕЗ дългосрочно и успешно сътрудничество с професионалните гимназии висшите учебни заведения, които са инкубаторите на бъдещите специалисти. Компанията дава своя принос за актуализиране на учебните програми в съответствие с изискванията на бизнеса .