Руският патриарх поиска да се впише Бог в конституцията
Секция: Православие
02 Февруари 2020 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският патриарх поиска да се впише Бог в конституцията

/КРОСС/ Докато в Русия се подготвят предложените от президента Владимир Путин промени в конституцията на страната, патриарх Кирил се включи с идея в основния закон да бъде вписана и вярата в Бог. Според него може да се започне дискусия за това как вярата формира нравствеността - "и личната, и обществената, и политическата".

Според патриарха на Москва и цяла Русия вярващите трябва "да се молят и трудят", за да бъде вписано в преамбюла на конституцията споменаването на Господ. Причината била, че мнозинството хора в страната вярвали в Бог - "било то християни, мюсюлмани или последователи на други изповедания".

"Щом в химна може да има текст "Пазена от Бога родна земя", защо това да не се каже и в нашата конституция", попита Кирил след служба в московския храм "Христос Спасител".

В момента встъпителната част от конституцията на Руската федерация звучи така:

"Ние, многонационалният народ на Руската федерация, съединени от общата съдба на нашата земя, утвърждавайки правата и свободите на човека, гражданския мир и съгласието, съхранявайки исторически установилото се държавно единство, изхождайки от общопризнатите принципи на равноправие и самоопределение на народите, почитайки паметта на предците, предали ни любов и уважение към Отечеството, вяра в доброто и справедливостта, възраждайки суверенната държавност на Русия и утвърждавайки непоклатимостта на нейните демократични основи, стремейки се да осигури благополучие и процъфтяване на Русия, изхождайки от отговорността за своята Родина пред сегашните и бъдещи поколения, осъзнавайки се като част от световната общност, приемаме Конституция на Руската Федерация."

Президентът говори за промени на 15 януари, законопроектът за поправки в конституцията бе внесен от Путин на 20 януари и вече е приет на първо четене. Той обяви, че ще реши дали да ги подпише след окончателното им одобряване в парламента, след като руснаците гласуват за тях. Но това няма да е референдум (такъв в Русия не е имало от 1993 г. - за текста на сегашната конституция), а гласуване с консултативен характер.

След изказването на патриарха в събота веднага се появиха коментари, че предложението е историческо по характер и може текстът "вяра в доброто и справедливостта" да се промени на "вяра в Бог, доброто и справедливостта".

Изказва се и съжаление, че след трагичните събитие от есента на 1993 г., когато танкове, изпратени от президента Борис Елцин, стреляха срещу сградата на бунтовния парламент в Москва, църквата и нейните служители са били принудени да се въздържат от политически изказвания.

Инициативата на Путин обаче откривала възможност за "избяване от наследството от 90-те години", включително от най-главното - духа на основния закон, който бил поставен в пълно съответвствие със западната либерално-светска идеология, която малко се отличавала от дотогавашната съветска. Сега трябвало да се отреди достойно място на вярата, религиозните, културните и семейните традиции, "благодарение на които беше създадена Велика Русия като държава цивилизация".