200 евро за килограм кафе със слюнка от прилеп
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Февруари 2020 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
200 евро за килограм кафе със слюнка от прилеп

/КРОСС/ В богатата на вулканични почви провинция Итаси в Централен Мадагаскар расте рядък ароматен сорт кафе, любим и на хората, и на прилепите. А хората го харесват още повече, ако кафето е изплюто от прилепи.

Слюнката на прилепите придава на кафените зърна уникален мек вкус, твърдят почитателите на ободряващата напитка. Това повишава търсенето на кафето от сорта бърбън и цената му достига близо 220 евро за килограм.

Производителите от цял свят се насочват към отглеждането на висококачествени и редки сортове, включително с животинска добавка, за да увеличат приходите си на фона на спада в световното производство на кафе, което понижи и цените.

Мадагаскар е известен с производството основно на нискокачествени сортове робуста за разтворими кафета.

Сега обаче все повече фермери се насочват към отглеждането на висококачествени и скъпи сортове арабикаКогато дивите прилепи дъвчат кафето, се получава реакция между слюнката им и въздуха и това придава уникалния вкус, обясняват потребители.

"Много е специално. След две минути ще забравите вкуса на нормалното кафе, но вкусът на това кафе остава в устата ви дълго време", казва Роналд Ван дер Ваекен, местен хотелиер.
Сортът "Бърбън" в Мадагаскар се продава по 200 евро за килограм, което е над 50 пъти повече от цената на обикновеното кафе. А слюнката от прилеп покачва цената още.