Симеон Славчев: Датата на Априлското въстание да стане официален празник
Секция: ПОЛИТИКА
02 Февруари 2020 16:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Славчев: Датата на Априлското въстание да стане официален празник

/КРОСС/ "Напълно подкрепям предложението на известни български историци, общественици и членовете на фондация "Васил Левски" денят на Априлското въстание да стане официален празник и да се отбелязва тържествено всяка година на 20-ти април". Това заявява педседателят на Политическа партия МИР Симеон Славчев в позиция от днес. „Безспорен факт е, че Априлското въстание е от изключително значение за българската история, защото освен, че е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение, то е и предпоставка за последващите исторически събития, които водят до Освобождението на България", отбелязва Славчев.
Лидерът на ПП МИР коментира, че Априлското въстание е най-мащабната проява на революционните борби през епохата на Българското Възраждане. „То е най-висшата проява на българската национална революция, на българския дух, желание и воля за Свобода и Независимост. И въпреки че е потушено, то постига своята основна политическа цел и намира силен отзвук в Западна Европа и Русия", се казва още в позицията на Симеон Славчев.
Според председателят на партията, обявяването на Априлското въстание за офицален национален празник е най-малкото, което можем да направим в знак на почит и уважение към нашите предци, които абсолютно непоколебимо застанаха под знамето „Свобода или смърт" и поведоха битката за Освобождението на България.