По-здрава имунна система – с повече движение и качествен сън
Секция: Здраве
03 Февруари 2020 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По-здрава имунна система – с повече движение и качествен сън Ето как да се предпазите от вируси през този сезон

/КРОСС/ Как се предпазвате от вирусите през този сезон? Истината е, че тази година зимата е доста нетипична и по-топлото време е предпоставка за разпространяването на микробите, които лесно могат да ни разболеят. А за да бъдем здрави, трябва да се грижим за имунната ни система.

Чрез различни начини за детоксикация и консумацията на по-чиста храна, човек може да подсили защитните функции на организма. Някои добавки и хранителни вещества в плодовете и зеленчуците защитават от вируси, но има и други начини.

Какво да направите, за да имате по-здрава имунна система?

Повече движение

През зимата мнозина се залежават и нямат никакво движение. 30 минути спортуване на ден са достатъчни, за да работи по-добре имунната система. Редовните упражнения подобряват циркулацията на кръвта в тялото, намаляват мазнините и подобряват работата на отделителната система. А всичко това е много важно за функционирането на имунната система.

Качествен сън

Неведнъж сме споменавали, че за да е здрав човек, трябва да спи достатъчно. Когато човек е изморен и недоспал, е по-податлив към грип.

Качественият сън помага на тялото да се справи по-лесно с вирусите. Той прави кожата по-млада и хубава, спомага и при отслабване.

Слушайте музика за спокойствие

Всеки ден се тормозим с най-различни притеснения. В края на дългия работен ден тялото има нужда от релакс. Чрез слушането на любимата музика то по-лесно може да изпадне в покой. Ритмите подобряват настроението, но имат и положително влияние върху имунната система.

Не позволявайте емоциите да диктуват какво да ядете

Човек трябва да изразява емоциите си и да намира начини, с които да отработва стреса. Иначе се получава така нареченото емоционално хранене, при което човек поглъща вредни храни заради повечето нерви, пише Wellnessbin. Това рефлектира и върху имунната система – циркулацията на кръвта се забавя, кръвната захар се покачва, „страдат“ черният дроб и метаболизмът.

Общувайте повече

За да не боледувате и да имате по-здрава имунна система, е добре да общувате повече. Може би не подозирате, но един 30-минутен разговор с приятел и малко смях повишават защитните сили на тялото.

Намалете цигарите

Тютюнопушенето повишава риска от разболяването с грип и появата на пневмония. Ежедневното пушене на цигари, както и така нареченото пасивно пушене, понижава имунната система при деца и възрастни. Препоръчително е да ги спрете или намалите, ако искате да сте по-здрави.