Турция ще предостави на Украйна 36 млн. долара, за покупки на турска военна техника
Секция: СВЯТ
04 Февруари 2020 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция ще предостави на Украйна 36 млн. долара, за покупки на турска военна техника

/КРОСС/ Турция ще предостави на Украйна около 36 милиона долара за покупка на турска военна техника и на стоки с двойна употреба, предаде агенция ТАСС, като се позова на съобщение на украинското президентство.

Това предвижда подписаното днес споразумение за военно-финансово сътрудничество между двете страни след визитата на турския президент Реджеп Ердоган в Киев и неговата среща с украйнския му колега Володимир Зеленски.

Украинският министър на отбраната Андрий Захороднюк от своя страна съобщи във Фейсбук, че сътрудничеството с Турция във военната област ще се разшири в пет направления - съвместно производство на високоточни противотанкови средства, ремонт и техническа поддръжка на хеликоптери, доставка на авиационни двигатели, сътрудничество в противодействието срещу безпилотни авиационни комплекси и в сферата на транспортната авиация и тренажорните комплекси.

"Тясното сътрудничество с турските партньори ще ни помогне да повишим нивото на сигурността на морската ни южна граница - в акваторията на Черно море. Същевременно ще засили възможностите за противовъздушна отбрана в рамките на съвместно участие в програмите на НАТО", съобщи Захороднюк.

ТАСС припомня, че през март 2019 г. украинската армия купи от Турция безпилотни самолети Байрактар TB2, а през август Украйна и Турция създадоха съвместно предприятие за производство на високоточно оръжие и аерокосмически технологии.