Прокуратурата влезе в офисите на фирми на Ковачки
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2020 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата влезе в офисите на фирми на Ковачки

/КРОСС/ Тази сутрин под ръководството на Районната прокуратура във Варна започнаха процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел" ЕАД и „Траш юнивърс" ЕООД в град Гълъбово, съобщиха от прокуратурата. Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали, съотносими към предмета на разследването по досъдебното производство по член 353г, ал. 1 от НК, което се води за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия. Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали, които имат връзка с вече образуваното досъдебното производство за пристигналите 127 контейнера с боклук.

В Гълъбово са наблюдаващият прокурор Невена Илиева, трима дознатели и полицейски екипи.

Междувременно на пристанището разтоварват турския кораб, на който по-късно днес ще бъдат натоварени първите 28 контейнера за реекспорт. Те ще бъдат върнати обратно на изпращача - „Дентиче пантелеоне" в Салерно, след като Районната прокуратура даде разрешение за транспортирането им. То ще бъде за сметка на италианското дружество.

Първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил обявен като пластмасови и каучукови отпадъци.

След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и манифестираното съдържание. Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени отпадъци и са предназначени за получателя - „Блацион" в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс" ЕООД в Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел".