Ананиев за коронавируса: Наблюдаваме 30 китайчета в училище на пазара в Илиянци
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2020 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ананиев за коронавируса: Наблюдаваме 30 китайчета в училище на пазара в Илиянци

/КРОСС/ Петима китайци са влезли у нас през Летище "София" вчера, съобщи здравният министър Кирил Ананиев пред министрите и премиера в началото на правителственото заседание. Те били част от общо 1763-ма пътници, пристигнали на 4 февруари през нашия столичен аеропорт.

"Китайците не показват температура", успокои Ананиев. И обясни, че след като минали през термокамерите, чужденците попълвали въпросник, получили указания и листовки от здравните служители на летището.

Ананиев останал много впечатлен, след като узнал, че две китайски сдружения у нас - на студенти и на бизнесмени, са се организирали и посрещат по своя инициатива сънародниците си, които пристигат от Китай. "След като минат през термокамерата и попълнят впросник, посрещат ги с техен транспорт, за да не се качват в градския транспорт, водят ги до мястото, където живеят, 14 дена си ги наблюдават", разказа здравният министър. Ананиев изказа задоволство, че домашната карантина е голямо облекчение за нашите власти.

"Браво на тези две сдружения, защото това облекчава наблюдението, но и МВР имат указания да ти оказват максимум съдействие", вметна премиерът Бойко Борисов. Той насърчи повишеното внимание, защото подчерта, че доста китайци са пътували по Нова година, а у нас има около 1000 техни сънародници.

"Усилено наблюдение правим на пазара в Илиенци. Там има българско училище, в което учат 30 китайчета, те са под непрекъснато наблюдение, добре са...", тръгна да допълва още Кирил Ананиев, но бе прекъснат от министър-председателя.

"С Китай имаме прекрасни отношения. Нещастие е това, което се случва. Вземате всички мерки и, дай боже, да намерят бързо лечение", сложи точката на разговора преди заседанието Борисов. По-рано здравният министър повтори, че пробите на трима от българите в Хасково и на един във Варна са отрицателни, чака се и резултатът на още един мъж, който е в хасковската болница.