Снежни виелици в цялата страна в следващите 48 часа
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2020 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Снежни виелици в цялата страна в следващите 48 часа

/КРОСС/ Предстоят няколко дни истинска зима. Температурите вече паднаха и през деня в сряда ще бъдат между 2 и 7 градуса. По-топло е в равнините на Централна и Източна България, където валежите все още са от дъжд. Вятър ще духа в цялата страна. Пориви със скорост над 50 км/ч следобед очакваме първо в западната половина на страната, след това - и на изток.

С падането на температурите привечер и през нощта валежите навсякъде ще са от сняг. Най-значителна снежна покривка ще се образува последователно в планините на Югозападна България, Предбалкана и Североизточна България. Равносметката в четвъртък вечерта - между 5 и 15 см сняг в равнините, между 20 и 30 см - в предпланинските райони и в Североизточна България и над 50 см - в планините.

Жълт код е в сила в цялата страна - има опасност от снежни виелици, навявания, очакват се усложнения в трафика, възможно е затваряне на пътища и планински проходи. Не тръгвайте на път без подготвен за зимата автомобил. Проверете дали имате достатъчно гориво, подходящи гуми, качествен антифриз, надежден акумулатор, вериги, въже, резервна гума, лопатка, фенерче и зареден мобилен телефон.

През нощта и в четвъртък валежите ще продължат до ранния следобед, като постепенно ще намаляват в източна посока. Облачността в Западна България временно ще се разкъса. Температурите ще са около и под нулата. с изключение на крайните северозападни райони, Централна Северна България и Пловдивско.

В петък следобед и вечерта ще има още една снежна вълна, която този път ще премине от североизток на югозапад. Интензивността на валежите обаче ще е по-малка. Вятърът остава силен в цялата страна.