Сачева: От 1 март около 6000 души ще имат лични асистенти
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Февруари 2020 13:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сачева: От 1 март около 6000 души ще имат лични асистенти

/КРОСС/ Готова е националната програма за грижа в домашна среда, с която се очаква да бъдат компенсирани нуждаещите се от лични асистенти. Заради новия закон за личната помощ от 1 януари около 13 000 души останаха без лични асистенти. Затова сега от социалното министерство са намерили решение за най-неотложните случаи - около 6000, като по програмата ще бъдат назначени около 2400 лични асистенти.

Очакванията са тя да заработи от 1 март.

„Така намираме решение за хората, които останаха без лични асистенти заради закона за личната помощ. Тази национална програма ще бъде на стойност 16,5 млн. лева и ще обхване хора над 65 г. в невъзможност за самообслужват и хора с тежки увреждания. Ще бъдат наети 2400 безработни лица. Личен асистент ще имат 924 лица със степен на намалена работоспособоност и около 4977 възрастни хора", обясни социалният министър Деница Сачева.

Тя добави, че е приет Националният план за действие по заетостта за 2020 г., който е в размер на 73 млн .лева.

„Ще бъде осигурена заетост за 12 918 безработни като за 10 504 ще стане па различни програми, а за 2414 ще бъдат приложени насърчителните марки. В рамките на проекта е и продължаващият проект „Красива България", за който са осигурени 4 млн. лева и са одобрени 48 проекта на български общини за медицински центрове, детски градини, училища", каза още Сачева.

На въпрос за обръщението на президента Румен Радев, с което той свали доверието си от кабинета, Сачева бе лаконична:


„Министерският съвет работи въз основа на доверието, което е получило от Народното събрание и ще продължим да изпълняваме нашите задължения, както досега".

Тя посочи, че не е запозната с исканията на протестиращите от „Системата ни убива", които днес организират демонстрация.