Шефката на НАП с увеличена заплата - 5500 лв.
Секция: ИКОНОМИКА
05 Февруари 2020 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефката на НАП с увеличена заплата - 5500 лв.

/КРОСС/ Със свое решение правителството увеличи основната месечна заплата на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова на 5 500 лева, считано от 01.01.2020 г. Това става ясно от решенията на Министерски съвет от днес.

От прессъобщението разбираме, че повишението на заплатата на Димитрова се дължи най-вече на принципното административно увеличение на разходите за персонал в бюджетните организации за 2020 г. Според Закона за държавния бюджет - тази година всички чиновници ще взимат с по 10% повече. Така заплатата на шефката на НАП от 5000 лв. става 5500 лв.

"При формиране на основната месечна заплата е отчетен водещият принос на изпълнителния директор на приходната администрация за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2019 г., свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията", пише в мотивите на Министерския съвет. С такъв мотив бе и миналогодишното повишение.

Премиерът Бойко Борисов поне няколко пъти годишно обича да се хвали с голямата събираемост на приходи в бюджета над планираната. Обичайно това преизпълнение извежда бюджета на държавата на излишък, а парите се раздават през декември за непланирани по-рано дейности.

Името на Галя Димитрова стана публично известно през лятото на 2019 г., когато се разбра за пробив в сървърите на НАП, в резултат на което бяха оповестени лични данни на хиляди българи. Тогава бяха отстранени двама души на ръководни постове в приходната агенция, но не и Димитрова. Тя дори беше в отпуск по време на кризата и обяви, че зарази важни лични причини не е прекратила отпуска си. "Беше тежко, но много добре обмислено решение да не си прекратя отпуска. Имах много важна и изключително отговорна лична причина за това. Човек трябва да е отговорен не само в професионален, но и в личен план", коментира тя тогава.