Затворени са проходите в цялата страна
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Февруари 2020 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затворени са проходите в цялата страна

/КРОСС/ Високопланинските проходи „Шипка", „Република" и „Троянски" са затворени за движение поради обилен снеговалеж и преспи. Ограничено е движението на всички моторни превозни средства на територията на област Разград, а в област Смолян автомобилите до 12 тона трябва да са задължително с вериги. Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да ограничат днес пътуването в Източна България и Родопите и ако не им се налага спешно пътуване да отложат тръгването.
Поради обилен снеговалеж и навявания е спряно движението на товарните камиони над 12 т през проходите „Котленски" и „Ришки", както и по републиканските пътища в областите Русе, Търговище, Ловеч, Шумен, Ямбол и Смолян. По първокласните пътища в областите Велико Търново и Монтана и по второкласния път Русе - Силистра също е ограничено движението на камионите над 12 тона. Поради силен снеговалеж и вятър е спряно движението за МПС над 12 тона по първокласния път Кюстендил - ГКПП Гюешево и по второкласния път Дупница - Кюстендил.
Заради почистване е ограничен трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистрала „Хемус" от София до Боаза и по автомагистрала „Струма" на територията на областите София, Перник и Кюстендил.
1233 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта. Пътноподдържащите фирми са на 24-часов режим за почистване републиканските пътища и осигуряване на движението при зимни условия. За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.
Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Обилен снеговалеж остави без ток и няколко села в страната. Жълт код за силни снеговалежи и вятър е в сила за 12 области на страната. Автобус излезе от пътя край Мъглиж в сряда. Пътят тази сутрин е опесъчен.

Ситуацията в град Шипка е толкова усложнена, че кметът призова хората да не тръгват на работа. Над 20 автомобила са закъсали в преспите от снощи. На помощ е повикана армията. Има населени места без електричество.