Астрономи разкриха тайна, свързана с геоложки структури на Плутон
Секция: Наука
06 Февруари 2020 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономи разкриха тайна, свързана с геоложки структури на Плутон

/КРОСС/ Международен изследователски екип разкри тайна, свързана с произхода на геоложки структури на повърхността на Плутон, съобщи Физ.орг. Оказа се, че областта Томбо - изпълнена от азот с кристална структура област със сърцевидна форма, контролира ветровете и по този начин оказва влияние върху релефа на планетата джудже.
През деня тънкият слой лед се нагрява и се превръща в газ, който се съдържа в атмосферата на Плутон заедно с въглеродния оксид и метана. Нощем газът кондензира обратно в лед. Този цикъл кара газовата обвивка на Плутон да се премести на запад, т.е. по посока, която е противоположна на тази на въртенето на планетата около оста ѝ. Става въпрос за уникален феномен, известен като ретро ротация.

При това появилите се ветрове пренасят прах и частици лед, формирайки тъмни ивици в северните и северозападните райони. По мнението на специалистите, подобна атмосфера няма на друго място в Слънчевата система, освен може би на нептуновата луна Тритон.

Много от заледения азот на Плутон се намира в областта Томбо. Лявата ѝ част представлява ледена покривка с дължина около 1000 км, разположена в равнината Спутник, а дясната е сформирана от плата и ледници с голямо съдържание на азот.