Борисов: Бюджета на ЕС и за зелената сделка са крайъгълните камъни в Брюксел
Секция: ПОЛИТИКА
06 Февруари 2020 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Бюджета на ЕС и за зелената сделка са крайъгълните камъни в Брюксел

/КРОСС/ Темите за бюджета на ЕС и за зелената сделка са крайъгълните камъни в Брюксел, предстоят още дискусии, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии след срещите си с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

„За България в момента, това, което сме постигнали, въпреки намаления бюджет с 60 млрд. евро, е да получим толкова и повече пари, колкото сме имали, в процентно съотношение", отбеляза премиерът във връзка с преговорите по Многогодишната финансова рамка за периода 2021 - 2027 година. В рамките на визитата си в Брюксел Борисов е запознал ръководителите на двете европейски институции и с регионите, където сме по-изостанали. Отново е била обсъдена важността на кохезионната политика, която изглажда разликите между различните части на ЕС.

По отношение на зелената сделка министър-председателят Борисов отбеляза, че всички са наясно с проблема и с това какви милиарди трябва да бъдат отделени. „Следващите 10 години трябва да се работи много активно. До 10-15 г. трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда. Това е сложен процес", добави Борисов.

Борисов изрази учудване от съпротивата в България срещу процеса на присъединяване на страната ни към еврозоната. „Опитаха се по темата за еврото да говорят, че това е нещо лошо. А чакалнята гарантира банковата система, нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България", коментира още премиерът Борисов. По думите му банковият съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси. „Това глобално ни привързва към Европа на първа скорост", изтъкна още министър-председателят Бойко Борисов.