Мащабен проект за Античния град възлагат в Хисаря (СНИМКИ)
Секция: Туризъм
06 Февруари 2020 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мащабен проект за Античния град възлагат в Хисаря  (СНИМКИ)

/КРОСС/ Мащабен проект за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи по проект „Античният град „Диоклецианопол - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя" възлага община Хисаря. Поръчката е инженерингова - за проектиране, строителство и авторски надзор, а прогнозната й стойност е над 9,4 млн. лв. с ДДС.

В нея са включени три подобекта - Римски терми, Южна крепостна порта „Камилите" и Североизточна ъглова кула. Общата им площ е 342 462 квадратни метра. Термалният комплекс в „Диоклецианопол" е разположен в централната част на града, в непосредствена близост до минералните извори. На това място са съсредоточени най-атрактивните постройки от архитектурата на античния град - монументална двуетажна обществена сграда, термален комплекс и амфитеатър.

До момента са разкрити общо 6 басейна и е установена цялата канализационна и водопроводна система. В резултат на четвъртвековните археологически разкопки е установен хоризонталният план на термите. По своята запазеност термите на античния град при Хисаря са едни от малко съхранени почти до покрив римски бани, с действащи водопроводни и канализационни съоръжения. По своята значимост и уникалност те представляват обект от световна величина.

Южната крепостна порта „Камилите" е в западната половина на южната крепостна стена. Тя е емблемата на съвременния град Хисаря. Единствена е по рода си и нейното опазване е от важно значение за българската и европейска археологическа наука.

В този си вид южната порта е без консервационна намеса. Единствено през 1934 г. е извършено укрепване на свода на портата и свързване на двата корпуса след разрушаването й. Североизточната ъглова кула е осмоъгълна на кръгла основа. По форма тя се различава от останалите крепостни кули, които са правоъгълни. Формата й е давала възможност за по-добър обстрел от всички страни. Консервация на кулата не е правена.

През 135-136 г., по времето на император Хадриан районът около хисарските минерални извори е бил обявен за императорско владение (Augustae) със собствени граници. Това императорско владение имало особен статут и било подчинено лично на императора.

Още през средата на II в. при днешния извор „Момина сълза" започнало строителството на голяма римска баня с нимфеум (светилище на нимфите). Лечебната сила на минералните извори добила популярност в целия античен свят. Да се лекуват тук идвали хора от всички краища на обширната Римска империя.

През 293 г. император Диоклециан (284-305 г.) обявил императорското владение за град с име Диоклецианополис. Уникалните крепостни стени, римските бани, амфитеатърът, гражданските и култовите постройки са красноречиви примери за величието и разкоша, съществували около хисарските минерални извори през онези далечни времена. Финансирането на дейностите по проекта е осигурено от Оперативна програма "Региони в растеж".