Пловдивският "Одисей" излита извън България (СНИМКИ)
Секция: КУЛТУРА
06 Февруари 2020 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивският "Одисей" излита извън България (СНИМКИ)

/КРОСС/ „Ще работим „Одисей" да гостува в чужбина, въпреки че изнасянето на спектакъла извън пределите на пловдивския театър е изключително сложно и много скъпо". Това каза на пресконференция днес директорът на пловдивската Драма Кръстю Кръстев.

Той благодари на драматурга Александър Секулов за уникалния текст, а също на режисьорката Диана Добрева и на целия екип, реализирал пиесата и свършил колосалната работа тази продукция да стане реалност. „Това ще остави белег в техния живот. Благодаря и на техническите служби, които свършиха чудеса. Целта ни е да сме гости на повече места в България и чужбина", коментира Кръстев.

Той подчерта, че поставянето на „Одисей" в Народния театър, е било изключително сложно, но успешно. „Това ни дава кураж да мислим върху гостуването на повече места в България и чужбина. Това е следващата ни цел. Надяваме се на съдействието на „Пловдив 2019" и Министерството на културата. Любопитни сме да покажем това нещо на други култури и да видим как ще го възприемат те", каза още Кръстев.

Изнасянето на „Одисей" извън сцената на Драмата е доста сложен процес. Първото гостуване на спектакъла се случи преди дни в Народен театър „Иван Вазов". Организацията и логистиката между двете институции са отнели цели пет месеца, защото сцените на българските театри не са построени така, че да се приспособяват технически и като диапазон на размерите. Вече се обсъжда първият общ проект между храмовете на Мелпомена.

Въпреки това и въпреки високите суми, които ще са нужни за участия в чужбина, екипът води разговори с Министерството на културата. Най-напреднали са преговорите с Културния център в Италия, която може би ще се окаже първата дестинация за театъра. По повод разрастването на идеите и стопяването на териториални ограничения, най-новата придобивка на театъра ще е електрически преводач.

„Не е възможно да се очакват резултати, ако няма условия за работа и база. Малко театри могат да си позволят да затворят за двумесечни репетиции и то при много определени ситуации, затова ще направим всичко възможно да представим „Одисей" и в други държави", допълни Александър Секулов.

Междувременно БНТ 2 засне документален филм за пиесата на Диана Добрева. Той ще се излъчи в събота по регионалната телевизия, а копие бе подарено и за архива на театъра. Освен репетиционния процес, операторите са посетили и Итака, за да усетят истинския дух на старогръцките митове.

Друга изненада е работата на Драмата върху събирането на хронология и история от създаването му до сега. Целта е да може да се направи първият виртуален музей на български театър. Идеята е в акция от година и три месеца, по нея усърдно работи театроведът Пенка Калинкова, а очакванията са проектът да стане реалност догодина, когато Драматичен театър „Н. Масалитинов" чества 140 години. Той е и най-старият официален театър в България.