Почетен знак за заслуги в популяризирането на българския фолклор за ръководителя на ансамбъл "Българе"
Секция: КУЛТУРА
07 Февруари 2020 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почетен знак за заслуги в популяризирането на българския фолклор за ръководителя на ансамбъл "Българе"

/КРОСС/ Има хора, за които България, българщината, българският фолклор и историческа памет са не просто кауза, а смисъл и начин на живот. Това заяви държавният глава на церемония в Гербова зала на „Дондуков" 2, на която удостои с почетен знак на Президента Христо Димитров, художествен ръководител, продуцент и хореограф на Национален фолклорен ансамбъл "Българе", за неговите заслуги за популяризирането на българското фолклорно изкуство.

В словото си Румен Радев каза, че милиони са хората, които ценят и обичат българския фолклор, а хиляди са призваните да пренасят българската историческа памет, танцови и музикални традиции и да ги предават на следващото поколение. По думите му сред многоликото множество от личности и организации ярко място заема името на Христо Димитров и неговата „рожба" Национален фолклорен ансамбъл „Българе". „Вашият обществен авторитет е израз на безпределната ви всеотдайност на тази кауза, висок професионализъм и лична родолюбива посветеност", подчерта президентът.

Като доказателство за нестихващата творческа енергия на ансамбъла държавният глава открои проведените над 1500 концерта у нас и в чужбина, възторжената публика и изправените на крака зали. Румен Радев заяви, че Христо Димитров и неговият екип успяват да направят и невъзможното, за да увлекат, развълнуват и докоснат хора, които дори не са чували за страна ни. „С вашите концерти и постановки успявате да обедините българите около магията, енергията и силата на нашите традиции и фолклор. Всички българи, обединени заедно в името на една единена духовно България, в това е и нашата сила", каза още в словото си президентът.

„Не си спомням в историята на ансамбъл „Българе" да сме имали по-добро отношение на президентската институция към това, което правим", заяви Христо Димитров и благодари за високото отличие и оказаната чест. Пред държавния глава Румен Радев и гостите на церемонията той обеща, че ще посвети живота си на каузата България и със своя екип ще продължат да полагат усилия, за да популяризират, запазят и предават българския фолклор и традиции.