Банов: 2700 артефакти от колекцията на Божков не са регистрирани
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Февруари 2020 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Банов: 2700 артефакти от колекцията на Божков не са регистрирани

/КРОСС/ "Ще проверим всичко за предметите на Васил Божков - от документи за придобиване, до характера на предметите и дали представляват изключителна ценност за държавата", каза министър Боил Банов пред журналисти в парламента, след като стана ясно, че Върховната административна прокуратура е възложила на министерството на културата да направи проверка на античните предмети, стопанисвани от фондация „Тракия" на Васил Божков.

Банов направи уточнението, че частта от колекцията, излизала в чужбина - 212 предмета, е регистрирана и категоризирана още преди години.

Имало обаче най-малкото 2700 предмети, които не са регистрирани, като се очаква те да се окажат и повече.

Той обясни, че за тези 2700 предмета е подадено заявление за регистрация, но това на практика не се е случило, тъй като нямало краен срок. Банов обясни това с пропуск в законодателството и съобщи, че работна група се е захванала да преодолее тази законова празнота. Какви поправки в закона по-конкретно ще се инициират обаче не стана ясно.

"Подават документи, че ще дадат предметите за анализ, но не ги дават. Няма срокове за това. Законът е дал такава вратичка. Затова създадохме работна група с главния поркурор и с министъра на вътрешните работи, за да прецизираме законодателството и да създадем условия за прозрачност", обясни Банов.

"Работната група е с порукрори, представители на МВР, нашия инспекторат. Ще се вземат сериозни решения на нея. Работната група ще е перманентна и ще се грижи за опазване на културното наследство", каза още той.

"Нашата работа е да установим ясно ситуацията, ще предоставим цялата информация на компетентните органи и ние ще свършим това съвестно. Вероятно работата ще продължи и повече от два месеца, защото ще се анложи да ползваме и лаборатории в чужбина", каза още министърът на културата.