Българска национална телевизия представя "Между два свята"
Секция: ЛЮБОПИТНО
08 Февруари 2020 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българска национална телевизия представя "Между два свята"

/КРОСС/ Тази неделя в рубриката за документални филми, БНТ1 ще излъчи нова продукция на БНТ Пловдив - „Между два свята“, документален филм за виртуозния цигулар Марио Хосен. Опит за надникване в красивия и трудно поддаващ се на словесно обяснение свят, в който се ражда музиката.

Поглед през рамо към детството, в родния Пловдив, за който маестрото признава : „Пловдив е любовта ми! Той е градът, който идентифицирам със себе си!“. Любовта към вечния град под тепетата има множество лица: класните стаи на Музикалното училище, силуетите на първите учители в музиката и на съучениците, с които трепетно споделят вълненията преди първите концерти. И точно както в Пловдив историята създава паралелен свят, в който се долавя диханието на живелите преди, така атмосферата на Виена и другите градове, през които минава житейският му път, разпалват страстта към познание и съвършенство. Реалният и невидимият свят се преплитат в общото преживяване – музиката.

Марио Хосен изследва познанието, свързано с орфизма, както и един от върховете на виртуозитета и гениалността в музиката- Николо Паганини. Какъв човек е бил, какво ни казва музиката му, защо тази музика е огромно изпитание дори за талантливи цигулари? На тези и сходни питания е посветена голяма част от научната и изследователска практика на Марио Хосен. Камерата на БНТ Пловдив следва виртуозния интерпретатор на Паганини в срещата му с директора на отдела за старинни музикални инструменти на Музея за изящни изкуства във Виена.

Заради голямото си приятелство с проф. Хосен д-р Рудолф Хьопфнер отваря вратите на една от най-ценните колекции с инструменти, разположена в залите на двореца Хофбург, сградата на Австрийската Национална Библиотека. В разговора за лютиерството и неговото развитие зрителите не само могат да научат какво различава цигулката на Паганини, но имат възможността да видят цигулката на Леополд Моцарт, бащата на композитора.

Не по-малко интересна е срещата с редактора от най-старото музикално издателство във Виена – Ангела Пачовски. Именно издателство Доблингер има привилегията да издаде откритите от Марио Хосен оригинални нотни текстове на Паганини, плод на изследователската му дейност, съвместно с института „Паганини“ в Италия. Едно издание в скордатура, което специалистите определят като „издателска дързост“.

Миг по-късно филмът пренася зрителите в над стогодишната фабрика за струни във Виена, където проф. Марио Хосен тества различни струни за цигулки. Инж. Франц Кланер, собственик на фабрика Томастик, с удоволствие признава, че за да създават най-добрите струни той и екипът му работят с най-добрите музиканти, какъвто е Марио Хосен. Повече от година продължава общият проект, а възторгът на експерта е свързан с невероятното умение на Марио да създава многоизмерен звук. Рядко умение, притежавано от Паганини и от Марио Хосен-заявява пред камерата на БНТ Франц Кланер.

Лентата пренася публиката и в атмосферата на лятната музикална академия Орфей, организирана вече 10-та поредна година във Виена по идея на Марио Хосен. Възможността за много млади таланти от цял свят да учат в лятната академия и да изнасят концерти в емблематични за Виена места - къщата на Хайдн, къщата на Моцарт, прочутия джаз клуб „Порги и Бес“, под открито небе в „Музеумс квартир“, в бароковата атмосфера на църквата Мария Хилфер – всичко това е част от разбирането на проф. Хосен за мисията да предаде наученото и полученото от неговите преподаватели.

Голямата изненада и истински подарък за зрителите, е че ще чуят част от „Капризите“ на Паганини в залата на Кайзер Хоф, където преди 250 години е концертирал Паганини. Личното приятелство със собственика на двореца, меценат и страстен почитател на високото изкуство - д-р Михаел Краус, е ключът към това необикновено преживяване. На същото място, на което Паганини получава специално отличие в знак на възхищение от кайзера, в неповторимата атмосфера на двореца, Марио Хосен , в съпровод на Божана Павлова, изпълнява музиката, която изразява съкровената му природа.

Първото излъчване на филма е по БНТ1, от 14.00 часа на 9-ти февруари 2020 година.