Не усещаме нарастването на доходите
Секция: ИКОНОМИКА
08 Февруари 2020 10:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не усещаме нарастването на доходите Скокът в цените удрят най-вече средната класа

/КРОСС/ Ако ви се струва, че в днешни дни работите по-усилено само за да плащате сметките си, може да се почувствате по-добре, когато разберете, че не сте сами: нарастващите разходи за жилища и здравни грижи, както и липсата на работни места за служители със средна квалификация, са факт в по-голямата част от развитите страни, пише в свой анализ Bloomberg.

Това е едно от заключенията на McKinsey Global Institute, който открива сходства в 22 развити страни по отношение на икономическите промени след 2000 г. 

Множество страни в Европа и Азия, заедно със САЩ, се радват на силни пазари на труда през последните години, но ползите са много неравномерни.

Работните места, изискващи средно ниво на квалификация, като административните позиции или тези в производството, липсват в Европа и САЩ, а това разделя работната сила на такава с висока или ниска квалификация. 

Междувременно нарастващите разходи – особено за жилища – изяждат по-голямата част от ръста на заплатите през 21 век, твърди изследването.

"Работниците със средна квалификация и средни доходи са изтласкани от трудовия пазар", сочат резултатите от доклада. 

Младите хора, които са около 170 млн. в изследваните страни, също са сред губещите. 

Тези на възраст между 15 и 30 години изпитват „затруднения при получаването на добре платена и висококвалифицирана работа“, а по отношение на жилищния пазар ситуацията е много по-трудна за тях, тъй като богатството им е по-значително по-малко от това на същата група две десетилетия по-рано.

Проучването е изготвено в 22 развити страни, част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.