Как да се храним през зимата, за да бъдем здрави?
Секция: Здраве
08 Февруари 2020 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да се храним през зимата, за да бъдем здрави?

/КРОСС/ 1. Започнете деня си със здравословна закуска, която се освобождава бавно от тялото ви - това ще го запълни с енергия до обяд. Овесените ядки са чудесен начин да посрещнете сутринта - опитайте да ги гарнирате с ядки, семена и сезонни плодове като ябълки, круши червени боровинки и фурми.

2. Изберете плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Добавете в менюто си храни като сладки картофи, домати, червени чушки и цитрусови плодове - те имат високо съдържание на витамин С, който играе важна роля в имунната система и нивата на енергия. Особено важно, ако спортувате редовно.

3. Потърсете източници на цинк. През зимните месеци можем да влезем в контакт с вируси, които да причинят настинка или грип. Затова е важно имунната ни система да функционира нормално, а цинкът допринася за това. Храни като стриди, спанак и бобови растения са добри източници на цинк.

4. Яжте повече храни, богати на желязо. Червените меса, лещата и зелените листни зеленчуци са перфектното решение, ако не ви се иска да приемате хранителна добавка с естествено желязо.

5. Увеличете приема на риба, яйца и сирене. Сьомгата и треската, заедно с млякото, яйцата и сиренето са чудесен източник на витамин В12. Той допринася за нормалното функциониране на имунната система, а също и за намаляване на хроничната умора.

6. Разменете сладките храни за зеленчуци и супи. Има много зимни храни, които са питателни и успокояващи - опитайте печени кореноплодни зеленчуци, които са вкусни и сладки, или пък супи, пълни със зеленчуци (чудесни за обяд, особено ако ги допълните с чесън или джинджифил).