Спасиха блокираните в снежен капан в Родопите
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Февруари 2020 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасиха блокираните в снежен капан в Родопите

/КРОСС/ Блокираните в снежен капан в Родопите на Върховръх и село Скобелево са спасени. Пробивът до бедстващите хора през преспите в Родопите стана с помощта на тежка верижна техника, съобщи bTV.

Верижен булдозер и военна машина МТ-ЛБ успяха да проправят 15-километров път покрит с метър и половина сняг. Семейството с 8-месечно бебе вече пътува към дома си.

След два дни проправяне на път през снега, спасителният верижен булдозер стигна до целта и отъпка пътя, по който блокираните 14 човека да слязат от планината.

Още следобед първите коли от Връховръх последваха тежката техника. Семейството с бебето побърза да се прибере вкъщи. На помощ дойде цяла военна машина, карана от приятели на семейството.

Малко преди да освободи пътя за туристите, булдозерът свърза света с потъналото в преспите село Скобелево, обитавано от 40 души. Няколко мъже от Перущица и района им доставиха хляб.

На няколко пъти в преспите закъсаха и автомобилите на bTV и се наложи танк да ни изведе на по-отъпкан сняг.

Над 15 са закъсалите коли край Скобелево през последните дни.

Хора от снегопочистващи фирми съветват любителите на приключения да не ползват пътя Перущица - Върховръх и в момента заради участъци с мокър дълбок сняг.