Призиви за реформи в Китай след смъртта на лекаря, пръв съобщил за коронавируса
Секция: СВЯТ
09 Февруари 2020 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Призиви за реформи в Китай след смъртта на лекаря, пръв съобщил за коронавируса

/КРОСС/ Смъртта на лекаря, който първи алармира за наличието на неизвестен и смъртоносен вирус в Китай и бе порицан остро от властите, стана причина за призиви за политическа реформа в страната и за повече свобода на словото, предаде АФП.

Ли Уенлианг, офталмолог в Ухан - епицентърът на коронавируса, почина в петък, - точно месец, след като алармира, че предстои епидемия с неизвестния тогава вирус, подобен на Тежкият остър респираторен синдром (ТОРС).

След масови недоволства в страната редица учени поискаха повече свобода на словото в Китай.

Поне две отворени писма, настояващи за повече свобода на словото, бяха разпространени в социалните медии, като едното е подписано от 10 преподаватели в Ухан.

Докато например Световната здравна организация (СЗО) и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш хвалят Китай за решителните стъпки в овладяването на вируса, критиците твърдят, при ранното бездействие на местните власти е загубено ценно време.

Ли - диагностициран с вируса на 1 февруари - в публикация в Weibo (най-голямата китайска социална мрежа) в края на януари заявява, че местната полиция го е принудила да подпише изявление, в което обещава да не не предприема повече „действия за нарушаване на закона“.

По думите на вече покойния лекар полицията го е извикала, след в китайската социална мрежа е публикувал положителните резултати на няколко заболели, сравнил е заболяването с ТОРС, и е предупредил колегите си - лекари да вземат строги предпазни мерки.