Референдуми в Швейцария за достъпни жилища и за нов закон срещу дискриминацията
Секция: СВЯТ
09 Февруари 2020 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Референдуми в Швейцария за достъпни жилища и за нов закон срещу дискриминацията

/КРОСС/ Минимална квота в построяването на достъпни жилища и нов закон срещу дискриминацията заради сексуална ориентация са темите в два национални референдума днес в Швейцария, предаде ДПА.

В първия швейцарците трябва да решат дали най-малко десет на сто от новите жилищни сгради трябва да бъдат изграждани от организации с идеална цел, каквито са кооперациите.

По данни на американската консултантска компания „Мърсър“ Цюрих, Женева и Берн са трите най-скъпи града в Европа и то не само заради високите наеми за жилища. Инициатори на първия референдум са леви швейцарски партии, синдикати и лобисти на наемателите.

Те твърдят, че от 2005 г. досега средното ниво на наемите се е повишило с около 18 на сто, три пъти повече от инфлацията, защото инвеститорите строят все повече луксозни жилища с цел максимална възвръщаемост.

Първоначално анкетите сред гражданите на конфедерацията сочеха, че мнозинството е за квота от евтини жилища. Но последните проучвания дават знак, че нараства броят на хората, които се опасяват от прекомерна намеса в пазара.

Изходът от втория референдум изглежда доста по-ясен, посочи ДПА. Анкетите констатират постоянно нарастване на подкрепата да се криминализира езикът на омразата и дискриминацията заради сексуалната ориентация на личността. Понастоящем наказателното право в Швейцария покрива само дискриминацията по раса, етнос и религия.