Неуспешно извеждане в орбита на първия ирански сателит
Секция: Наука
10 Февруари 2020 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Неуспешно извеждане в орбита на първия ирански сателит

/КРОСС/ С иранска ракета днес беше изстрелян първият ирански сателит местно производство, но той така и не беше изведен в орбита, както бе планирано, предадоха световните агенции.

Изстрелването стана от космическия център "Имам Хомейни" в иранската провинция Семнан, на около 230 километра югоизточно от иранската столица Техеран. Сателитът беше изстрелян с помощта на ракетата Симоргх (в превод Феникс), но тя така и не успя да постави комуникационния спътник Зафар на орбита заради ниската скорост, съобщава иранската държавна телевизия.

Изстрелването бе планирано, така че да съвпадне с честванията този месец на годишнината от иранската Ислямска революция от 1979 г. Обикновено през този период Иран редовно представя нови технологични постижения в областта на въоръжените си сили или космическата си програма и ядрената си програма.
Миналата година Иран се опита да изстреля безуспешно два сателита, а през август иранска ракета експлодира на стартова площадка. Отделно в пожар в космическия център "Имам Хомейни" през февруари миналата година загинаха трима учени. Трите последователни неуспеха в иранската космическа програма породиха подозрения за външна намеса в нея.
САЩ твърдят, че подобни изстрелвания на сателити са в нарушение на резолюция на Съвета на сигурност на ООН, която призовава Иран да не предприема никакви действия, свързани с балистични ракети, способни да доставят ядрени оръжия, отбелязва Асошиейтед прес.

Иран казва, че не иска ядрени оръжия и твърди, че сателитните изстрелвания и ракетните изпитания не включват военни компоненти. Техеран също така казва, че не е нарушил резолюцията на ООН, тъй като тя само призовава Иран да не извършва подобни изпитания.