Земята вероятно е единствената планета с живот в нашата галактика
Секция: Наука
10 Февруари 2020 08:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Земята вероятно е единствената планета с живот в нашата галактика

/КРОСС/ Питър Уорд - популярен в САЩ геолог и еволюционен биолог, заяви, че е много малко вероятно някоя планета да бъде в състояние да запази форми на живот освен Земята, поради множеството сложни геоложки и биологични взаимодействия.

Уорд, който е автор на книгата „Рядката Земя: защо сложният живот е рядкост във Вселената" и един от основателите на хипотезата за уникалните планети, каза пред Daily Star, че на повечето от откритите екзопланети не може да се зароди живот, т.е. тъй като повечето от тях са „позиционирани" спрямо звездите си, което означава, че имат само една страна, постоянно обърната към „слънцето".

„Земята нямаше да бъде познатата ни Земя, ако беше позиционирана по същия начин", казва професор Уорд. „На нито една такава планета не може да има живот, освен ако не е скрит дълбоко под повърхността. Никой не е тествал дали така позиционирана към звездата си планета може да поддържа океан. Топлината от едната страна и студът от другата би довела до скорости на вятъра извън всичко, което можем да наблюдаваме на Земята".

Той добави, че повечето от 6000 планети, които учените в момента определят като възможни "кандидати" за наличие на живот са с орбити, твърде близки до родните им звезди, което означава, че само една част от тях е постоянно обърната към светлината и топлината. Ученият отхвърля идеята животът да се появи в тясната лента между "нощната" и "дневната" страни на такава планета.

Той посочи, че нашата Слънчева система е проста еднозвездна система със стабилна централна звезда - нашето Слънце. Много от откритите наскоро екзопланети съществуват в по-сложни групи от две или три звезди. Според Уорд една по-сложна система с много звезди е по-вероятно да генерира опасности, отколкото да ги елиминира