След трагедията в Стара планина: Искат закупуване на медицински хеликоптер
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Февруари 2020 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След трагедията в Стара планина: Искат закупуване на медицински хеликоптер

/КРОСС/ В понеделник доброволци ще внесат петиция в Министерски съвет, за да припомнят, че има огромна необходимост от закупуване на медицински хеликоптер, предаде NOVA. Страната е единствената в ЕС, която не разполага с такъв. През 2019 г. последният хеликоптер, който беше оборудван за спасяване в планина, беше продаден в Грузия. Това се случва, след като планинската спасителна служба прекрати издирването на баща и син в подножието на връх Ботев.

„Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите в Стара Планина. Вероятно вече е твърде късно", заяви инициаторът на петицията Владимир Христовски. Той допълни, че в инициативата са се включили над 8800 души.

„Получих и много писма. Голяма част от хората, които ми писаха, имат загинали или пострадали близки, което ги мотивира да участват в петицията. Трябват ни поне 4 въздушни линейки. Ако се случат инциденти на няколко места, един хеликоптер отново няма да е достатъчен. Времето за реакция при въздушните линейки се скъсява много. Хората се дразнят от това, че държавата е готова да даде 55 милиона за правителствен самолет, но нямаме медицински хеликоптер", каза Христовски. По думите му площадките за кацане у нас на подобен тип машина са 6 - в София, Варна, Бургас и Панагюрище.

Директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев заяви, че е необходима и законодателна промяна.