ЕНЕРГО-ПРО подкрепя Община Шумен в развитието на индустриалната зона в града
Секция: ИКОНОМИКА
10 Февруари 2020 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕНЕРГО-ПРО подкрепя Община Шумен в развитието на индустриалната зона в града

/КРОСС/ За продължаване на общите действия при инфраструктурни проекти, както и за улеснен достъп при присъединяването на обекти към електроразпределителната мрежа се споразумяха управителите на ЕНЕРГО-ПРО Варна Ангел Ангелов, Анжела Тонева и Георги Коршия, и кметът на Шумен Любомир Христов. По време на работна среща беше коментиран въпросът за сроковете за присъединяване в контекста на развитието на индустриалната зона в града и засиления инвестиционен интерес. Управителите на електроенергийната компания обясниха, че процедурата е нормативно регламентирана. Част от сроковете на различните етапи от нея се определят от други институции, но управителите на ЕНЕРГО-ПРО поеха ангажимент за ускоряването ѝ в рамките на правомощията на мрежовото дружество и със съдействието на местната власт. Участниците в срещата се съгласиха, че водещ приоритет е икономическото развитие на града и трябва да се работи с общи усилия за неговото реализиране.

Управителите на ЕНЕРГО-ПРО Варна запознаха г-н Христов с направените инвестиции в електроразпределителната инфраструктура през 2019 г, които за област Шумен възлизат на над 4,3 милиона лева. Приоритетните области в инвестиционната програма на компанията през тази година са подобряване на работата на електроразпределителната мрежа, повишаване качеството на електрозахранването, намаляване на технологичните разходи и реализирането на енергийно ефективни проекти.

Мениджърите на ЕНЕРГО-ПРО представиха промените в работата с бизнес клиентите през 2020 г. и предстоящото изменение в начина на изчисляване на цената за достъп до електроразпределителната мрежа. Очаква се новият метод за ценообразуване да бъде утвърден от КЕВР и да влезе в сила от началото на новия ценови период - 1 юли 2020 година. След промяната в начина на калкулиране цената за достъп ще зависи от заявената мощност, а не от консумираната електроенергия, което ще доведе до справедливо разпределение на разходите за достъп до мрежата между бизнес потребителите и ще даде възможност за по-добро планиране на развитието на мрежата съобразно реалните нужди на бизнеса. Компанията се ангажира и с допълнителна разяснителна кампания за новите правила на ценообразуване.