Пчелар: Около 80% от добития мед не е реализиран
Секция: ИКОНОМИКА
10 Февруари 2020 17:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пчелар: Около 80% от добития мед не е реализиран

/КРОСС/ „Министър Танева заяви, че страната ни е на шесто място по износ на пчелен мед. Отчетен е износ на 12 000 тона мед, а нашият добив е около 9 000 тона. Това означава, че медът, който е изнесен, не е български".

Трудно е началото на пчеларската година. Топлата зима усложнява проблемите на производителите на мед и пчелни продукти, които по принцип не са малко. Безснежните месеци са довели до 20% смъртност при пчелите. Това заяви пчеларят Валентин Атанасов, който е и собственик на преработвателно предприятие, предаде кореспондентът на БГНЕС от Добрич.

„Надявам се пролетта да бъде по-благосклонна към нас, за да се възобновят загубите, причинени от високите температури през зимните месеци", каза Атанасов.

Той съобщи, че около 80% от добития мед през миналата година застоява. „Министър Танева заяви, че страната ни е на шесто място по износ на пчелен мед. Отчетен е износ на 12 000 тона мед, а нашият добив е около 9 000 тона. Това означава, че медът, който е изнесен, не е български", коментира пчеларят.

Според него е крайно време за вземане на крути мерки по отношение гарантирането на качеството на българския мед. Всяко изнесено количество мед трябва да носи етикет, който да дава информация, къде е произведен продуктът. Продължават и опитите на пчеларите за обединение. 17 са съюзите, които към днешна дата обединяват хората от бранша.

„Това обединение трябва най-после да се случи. Видно е, че природата е срещу нас и ако ние не направим нещо, то секторът трудно ще оцелее. Все повече млади хора се отказват от пчеларството, защото няма икономически ефект от този бизнес", е мнението на Валентин Атанасов.

Украйна и Китай са страните, които заливат българския пазар с пчелна продукция. Медът, който идва от азиатската страна, е с много ниско качество и практиката да бъде смесван с български и изнасян като такъв, също е честа. Производителят на мед изразява притеснение от нов удар по бранша, а именно заливането на Европа с мед от Аржентина и други страни на Южна Америка. Причината за това са плановете на ЕС за подписване на споразумение с МЕРКОСУР за търговия с храни.

Според Валентин Атанасов латиноамериканският мед ще блокира много пазари за българските производители, защото няма да издържи на конкуренцията на ниските цени.