Доклад: Поскъпването на цигарите не намалява пушачите
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Февруари 2020 18:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доклад: Поскъпването на цигарите не намалява пушачите

/КРОСС/ Броят на пушачите в ЕС не е намалял с повишаването на цените на тютюневите изделия. Това показва доклад, представен днес от Европейската комисия.

Отбелязва се, че всеки четвърти европеец (26 на сто) пуши, като при младежите на възраст 15-24 години делът на пушачите е 29 на сто. Очертан е изводът, че досегашната политика на облагане на тютюневите изделия е изчерпала своите възможности и не е допринесла в преследването на целта за намаляване на употребата на цигари и техните производни.

Като положителен извод от досегашната европейска политика за тютюневите изделия се сочи осигурената предвидимост за бюджетните приходи. Същевременно се допълва, че разликата в цените на тези изделия в различните държави от ЕС води до контрабанда. Уточнява се, че най-ниската цена на кутия цигари в ЕС е 2.57 евро, а най-високата - 11.37 евро.

Данните в доклада показват, че в България се прилага най-ниското облагане в ЕС на тютюневите изделия. Допълва се, че между 2010 и 2016 г. нашата страна може да е загубила от несъбрани акцизи върху незаконно произведени тютюневи изделия около 196 милиона евро.