Боил Банов: Светият Синод спира „ислямската“ изложба в Лувъра
Секция: КУЛТУРА
10 Февруари 2020 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боил Банов: Светият Синод спира „ислямската“ изложба в Лувъра

/КРОСС/ Светият синод на БПЦ спира изложбата „Изкуство и култури в България" (ХVI-ХVIII век)" в Лувъра, която предизвика остри коментари и негативни реакции в българското общество.

Това заяви в интервю пред Епицентър.бг министърът на културата Боил Банов, който предостави кореспонденцията на Министерството с Българската Патриаршия по отношение на експозицията на добилата вече печална популярност "ислямска изложба" в световния музей.

На 15 януари 2020 година министър Банов се обръща към Негово светейшество патриарх Неофит относно подготовката на изложба, която ще представи в Музея „Лувър" културни ценности на България от периода 16-18 век, с молба за разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската патриаршия.

Към молбата на Банов е приложен и списък от църковни предмети, за които шефът на Лувъра Жан-Люк Мартинез предлага да бъдат изложени: кръстове, икони, кандилници, евангелия, обкови на евагелия, олтарни двери и т н. - общо 16 на брой.

"Моля за Вашата благословия", завършва писмото си Боил Банов до патриарх Неофит.

Седмица по-късно в Министерство на културата се получава отговорът от Светия синод, който завършва с категоричното: „Светият синод НЕ дава благословия експонати на НЦИАМ и ЦИАИ да участват в спомената изложба".

Решението на владиците "е взето на заседание на Св. Синод в пълен състав на 20.01.2020 година".

При това положение българска изложба с такова съдържание в Лувъра не може да се осъществи, заяви министър Банов пред Епицентър. Оттук нататък ще се търси нова концепция за поредното, трето, представянето на България в най-престижния музей в света.

Скандалът избухна от факта, че българските християнски предмети от 16-18 век трябваше да бъдат експонирани в департамент "Ислямско изкуство", помещаващ се в едно от подземията на Лувъра.

Според френската кураторка на изложбата г-жа Шарлот Мори експонатите трябва "да докажат как в някои от декоративните си елементи тези култови предмети на християнската религия са повлияни от съвременното им ислямско изкуство". Това богохулство е предизвикало и гневната реакция на БПЦ, с коята фактически се слага край на това изопачаване на историческите факти от българската история.

След обяд при министър Банов са били и ръководството на БАН - акад. Ревалски и заместникът му проф.Васил Николов, които са изразили становище, че тази изложба е неподходяща и че трябва да се търси друга концепция, която да представи България достойно пред света. Говорили са за Второто българско царство, за праисторията ни - теми, които ще бъдат представени на френските партньори. Ние няма да пуснем матеприали за такава изложба, която сега ни се представя, заявиха от БАН пред Епицентър.бг и подчертаха: "Трябва да направим нещо впечатляващо!"